Ramazan Sonrası Testi

Nureddin Yıldız Hocamızın, 06.05.2022 tarihli “Ramazan Sonrası Testi” isimli dersinin özetidir.

Ramazan, geçmişi kapatan bir "af kanunu" değildir. Dolayısıyla "Ramazan'dan sonra ne yaparsak yapalım, Ramazan’da affoluruz!" gibi bir mantığa sahip olamayız; Ramazan'ın etkisini Ramazan'dan sonra da devam ettirmeliyiz. 
Ramazan’ın etkisinin hayatımızda devam edip etmediğini tespit etmek için gelin “Ramazan Sonrası Testi”ni uygulayalım. Bu testten geçemezsek, Ramazan sanki evimizin önünden geçen bir trenmiş gibi bize uğramadan gelip geçmiş demektir.

  1. Ramazan’da daha “dindar” yaşadık. Ramazan’dan hemen sonra eski dünyamıza geri mi döndük?
  2. Ramazan’da en sert olanımız bile merhamete büründü. Ramazan’dan sonra bu merhamet devam ediyor mu?
  3. Ramazan’da kimsenin inkâr edemeyeceği bir şekilde sabır testi verdik, hepimiz akşama kadar oruç tuttuk, gıybetten ve sosyal medyadan olabildiğince uzak durduk. Bu sabrımız Ramazan’dan sonra da devam ediyor mu?
  4. Allah bizden ihsan[1] istiyor. Ramazan’da bu ihsanımızı hayatın çeşitli alanlarında -tüm eksikliğimize rağmen- yükselttik. Ramazan’dan sonra da bu kalite devam ediyor mu?
  5. Ramazan’da daha takvalı yaşadık; sıkıntılı ortamlara girmedik ve camiye daha çok gittik. Ramazan’dan sonra da bu takvamız devam ediyor mu?
  6. Ramazan’da fakire sadaka verdik ve akrabalarla daha fazla görüştük, onlarla bir ülfet[2] oluşturduk. Ramazan’dan sonra bu ülfeti devam ettirebiliyor muyuz?
  7. Ramazan’da Müslümanlar olarak sözlü ve fiili yardımlaşmamızı arttırdık. Ramazan’dan sonra da bu yardımlaşmayı devam ettiriyor muyuz?
  8. Ramazan’da hedef büyüttük; Ashab-ı Kirâm’dan, cennetten ve sırattan bahsettik. Ramazan’dan sonra günlük önümüze konan suni gündemlerden bahsetmeye geri mi döneceğiz?
  9. Ramazan’da Allah’tan af diledik ve kendimiz de başkalarını affettik, herkes birbiriyle kucaklaştı. Bu “af bekleyen” ve “affeden” Müslüman profilimiz Ramazan’dan sonra da devam ediyor mu?
  10. Ramazan’da, tüm çektiğimiz sıkıntılara rağmen “Allah için yaparım” ve “Allah’tan karşılığını beklerim” diye bir kalite tutturduk. Bu kaliteyi Ramazan’dan sonra da devam ettirebiliyor muyuz?
  11. Ramazan, bize bir tevâzu getirdi; belki yanımıza oturmasından hoşlanmadığımız kimselerle camide buluştuk ya da iftar yaptık. Ramazan’dan sonra bu tevâzumuz devam ediyor mu?
  12. Ramazan’da teenni[3] sahibi olduk; Ramazan’da oruç, sahur ve iftar ile ilgili sorularımsızda fetva aradık, kafamıza göre iş yapmadık. Ramazan’dan sonra bu hal devam ediyor mu?
  13. Ramazan’da oruç sayesinde Allah’a karşı olan hayâmız[4] arttı. Ramazan’dan sonra hayâmız devam ediyor mu?
  14. Ramazan’da istikamet[5] sahibi idik, gittiğimiz yer belliydi. Bu durum Ramazan’dan sonra devam ediyor mu?
  15. Ramazan’da tüm günahlarımıza rağmen Allah’ın bizi affedeceğinden umutluyduk; Allah’a karşı hüsn-ü zan[6] besliyorduk. Allah hakkında bu hüsn-ü zannımız devam ediyor mu?
 

[1] Allah’ı görüyor gibi ibadet etmek.

[2] Muhabbet, sevgi ve kaynaşma.

[3] Aceleyle hareket etmeme, ihtiyat sahibi olma.

[4] Utanma, çekinme duygusu.

[5] Doğrultu, hidayet sahibi ve dosdoğru olma.

[6] Güzel düşünme, iyi niyet besleme.

0 Yorum

Bu içerik ile ilişkili bir yorum bulunmamaktadır.
Yorum Yap