Müzzemmil Suresi Tefsiri – 10. Ders

Müzzemmil Suresi Tefsiri – 10. Ders

MÜZZEMMİL SURESİ TEFSİRİ – 10. DERS

Salih Eğridere'nin 02.05.2021 tarihli "Yol Almak İsteyenler İçin Müzzemmil Suresi Tefsiri" dersinden alıntılanmıştır.

Müzzemmil Suresi’nde "Ey kalpleri çeviren (Allah"ım)! Benim kalbimi dinin üzere sabit kıl." ve “Rabbimiz! Bizi doğru yola eriştirdikten sonra kalplerimizi saptırma, bize tarafından bir rahmet bağışla. Hiç kuşku yok, lütfu bol olan yalnız sensin.” Dualarının pratiğini gördük.

Şimdi genel bir tekrar yapalım.

Neler Öğrendik?

  1. Gece kıyağımı tüm korku ve endişeleri giderir. Nitekim Rasulullah (s.a.v.) da o davanın ağırlığı ile korkmuş ve örtüsüne bürünmüştü. Allah Teâlâ bu durumda onun gece kıyama kalkmasını istemişti.
  2. Bir mümin için uykuya, pasifliği hiçbir şekilde yer yok, Allah Teala'nın “Kalk!” emrinden bunu anlıyoruz.
  3. Biz bir taraftan iç fitne ile yani nefis ile, diğer taraftan ise dış fitne, yani düşman ile burun buruna kalacağız. İkisi için de çözümümüz sabırdır.
  4. Allah Teala her halimize yakın ve her yaptığımızı izliyor. Bir senenin sonunda “ Senin, gecenin üçte ikisine yakın kısmını, yarısını, üçte birini ibadetle geçirdiğini ve beraberinde bulunanlardan bir grubun da (böyle yaptığını) rabbin elbette bilir.” buyurmasıdan bunu anlıyoruz.
  5. Kur'an tilaveti zorlukları aşıp emirlerini yerine getirmek için bir vitamindir, ilaçtır.
  6. Düşmana karşı önce elimizden geleni yapacağız, sonra tevekkül edeceğiz, en sonda sabredeceğiz.
  7. Fitne zamanlarında elimizden bir şey gelmiyorsa ve devlet müdahale etmiyorsa yapacağımız şey sabretmek ve güzel bir tepkidir. Bu ise Rabbani Terbiye’dir. Zira sabredip güzel bir şekilde tepki vermeyi Allah Teala buyuruyor.
  8. Bizim Rabbani Terbiye’ye göre hareket etmemiz, yani sabredip güzel bir tepki vermemiz düşmanı bile yola getirebilir.
  9. Şahsımıza yapılan kötülüğe kötülük ile karşılık vermek bize yakışmaz.
  10. Müslüman, düşmana karşı bile şahsiyetlidir.
  11. İnsanlarla iç içe oldukça eziyet ve insanların bizden beklentisi artar. Öyleyse insanlarla iç içe oldukça sabrımız da artmalı.
  12. Cehenneme doğru gidenlere bakıp Allah'ın azabından korkmamız ve bu azaptan yine O’na sığınmamız gerekiyor.
  13. Tüm zalimlerin akıbeti Firavun ile aynıdır.
    • büyük kıyamet gününde gökler dahi parçalanacak. Bu sebeple şu anki sahte günleri bırakıp o büyük güne odaklanmamız lazım. O evlilik günü, anneler günü, babalar günü gibi günlere aldanan aslında büyük günün unutmanın kurbanıdırlar.
  14. Seni helal rızık ile büyüten anne babanı Mücahit gör. Zira Allah Teala helal rızık için gece namazını kaldırdı ve onu cihat ile aynı seviyede tuttu.
  15. Günlük Kur'an virdin olsun.
  16. Yaptığın her iyiliğin karşılığını mahşerde bulacaksın.

Surenin Asıl Büyük Mesajı Ne?

Bu ayetler Rasulullah’ın 23 yıllık hayatının ve o zamandan bugüne kadar gelen İslam'ın yapıtaşı oldu. O ayetler İslam'ın kaynağını oluşturdu. Bu adımlar ile 21 yıl sonra Kabe'deki putlar yıkıldı. Bu surede zikredilen görevler yani gece namazı ve tertil ile Kur'an okuma görevleri yerine gelmeseydi belki de İslam bugün böyle olmayacaktı. Şüphesiz bu da Allah'ın bir plannıydı.

Allah Teala o zaman bu ayetler ile kullarını nasıl imtihan ettiyse bizi de şu an benzer şekilde imtihan edebilir: Cinsellikle, eşle, çocukla, kariyerle, para ile... Hepimiz bir testin, bir sınavın içindeyiz. Allah Teala bizi sınıyor, izliyor ve ona göre cennet ve cehennemi bize layık görecek.

Peki bu surede gençler için ne var?

Bu sure ile gençlerin bağımlılıklarından kurtulmaları, mübahlarda olan aşırılıklarını törpülemeleri gerek. Gençlerin başlıca bağımlılıkları ise şunlardır:

  1. Cinsellik
  2. Dil: Klavye mücahitliği
  3. Akıl oyunları: Her şeyde aklını kullanma, aklı ön plana çıkarma
  4. Mide ve uyku: Tembellik ve çalışmama
  5. Din belirleme cüreti: Gençler dinin nasıl olması gerektiği hakkında fikir verebiliyorlar. Gerçek dini anlatanları ise "Siz bizi dinden soğutuyorsunuz." diye eleştirebiliyorlar. Hiçbir şey bilmedikleri halde çok şey biliyorlarmış gibi "Bence bu hadis sahih değil." gibi konuşabiliyorlar.
  6. Anne babayı küçük görme: Günümüz gençleri anne ve babalarını çok küçük görebiliyorlar, onları dikkate almayabiliyorlar. "Onlar bizi anlamıyor, eski kafalı, günün şartlarına uyarlamıyorlar kendilerini." diye konuşuyorlar. Halbuki anne baba cennetin anahtarlarından bir anahtardır.

Peki Gençler Bu Bağımlılıklarından Nasıl Kurtulacak?

Cemaatle beraber olacaklar.

Yalnız kalmayacaklar.

İstişare ile yol alacaklar.

Nefsi terbiye eden antrenmanlar yapacaklar: Nefisleri en çok neyi seviyorsa onu azaltacaklar. Nefislerinin sevdiği şey halı saha maçı, telefon, whatsapp, uyku, ekmek, tatlı gibi şeyler olabilir. Eğer nefisleri bunları ve bunlara benzer şeyleri seviyorsa nefis terbiyesi için bunları kısacaklar. Yahut temizlik onlara zor geliyorsa haftanın bir günü evin temizliğini onlar halledecek. Allah için para harcamak onlara zor geliyorsa haftanın bir günü infak edecekler. Çok çabuk celalleniyorlarsa sabretmeye çalışacaklar. Anne babalarını küçük görüyorlarsa günün bir kısmını tamamen onların hizmetine adayacaklar.

-SON-

0 Yorum

Bu içerik ile ilişkili bir yorum bulunmamaktadır.
Yorum Yap