Gıda Fıkhı - 3
GIDANIN "PİS" VE YENMEZ DURUMDA OLMASININ ANLAMI
Bismillah, elhamdulillah. Essalatu vessalemu ala resulillah.
Gıdanın helal olmasını, kullanılabilir olmasını engelleyen şeylerden biri de pis olmasıdır.
Pis ile neyi kastediyoruz? Kan, kusmuk, ölü hayvan veya hayvan pisliği. Buna pis diyoruz. Bunlar hiçbir şekilde gıda olamazlar. Veyahutta aslı temiz ama saydığımız pisliklerden bir pislik bulaşmış. Ona da pis diyoruz. Ya da ambalajı pis bir şey.
Mesela domuz derisine tulum peyniri yapıldığını düşünelim. Bunun sirayet eden bölümü tamamen pistir, yenmez. Bu sirayet eden bölümü kimyasal olarak ölçmemiz gerekir. Yani ne kastediyoruz? Pis olan şeye temas edeni pis kabul edeceğiz. Mesela içindeki sıvı ise, pislik tamamına bulaşmıştır deriz. Ama mesela peynirse, peynirin temas eden 2-3 cm'ini kirletmiştir diye tespit ederiz. Dinimizin pis kabul ettiği şeyler kan, kusmuk, hayvan veya insan dışkısıdır. Bunlar kesinlikle yenemezler.
Burada belki küçük bir soru akla gelebilir. İnsan dışkısı da dahil olmak üzere necaset gıda olarak tüketilemez ama tıbben, kesinlikle, bilimsel ölçülerle faydalı olduğu tespit edilen bir ilaç yapıldığı zaman bu durum değişir şüphesiz. Normal, sofraya konan gıda olduğunda necis, pis sayılan şeyler gıda olarak tüketilemez.
Velhamdulillahi rabbil a'lemin
0 Yorum