Karantina Günlerinde Ramazan

Soru: Hocam, biz bir grup genç, bu ramazan ayı için plan yapmanızı bekliyoruz. Nasıl bir ramazan geçirelim? Evdeyiz, cemaat yok, teravih yok, ders yok. Varsa yoksa bir internet var. Nedir ramazan planı teklifiniz? 


Nureddin Yıldız: Allah azze ve celle hepimize ramazanı başarmayı kolay etsin. Âmîn. Gelin bu ramazan için çok özel ve etkisi bir ömür sürecek plan yapalım. Sonra da Rabbimizin rahmetine sığınalım. Buyurun:

UMUT RAMAZANI

UMUT RAMAZANI

Ölüm ve gelecek korkusunun, yalnız kalmanın, doktorlardan çare bulamamanın insanlığı kuşattığı bu zamanda biz, Rabbine sığınan kullar olalılm: Bu Ramazan bizim umut ramazanımız olsun. Umut dolalım, umut taşalım. Öyle ya, göklerin kapısının açıldığı, her şeyin binle katlanarak bize yazıldığı, cinlerden şeytanların bağlandığı, Kur'an rahmetinin yere indiği bir zaman dilimi bizim için umut zamanı değil de ne olabilir? Bu Ramazan’a umut ramazanı diyelim, onu öyle yaşayalım. İliklerimize kadar umut dolalım. Umut soluyalım. Madem Allah rahmetinin kapılarını açtı bu zamanda, biz de yüreklerimizi açalım. Yüreklerimiz rahmetle buluşsun. Bunu böyle diyelim, böyle inanalım, böyle yaşayalım. Bu ramazan benim ramazanım diye kararlaştıralım. Ben döndüm ve Rabbim kabul buyurdu diyelim. 

720 SAAT!

720 SAAT!

Evet, evlere kapandık ama biz evlerimizi zaten kıblegâh bilmiyor mu idik? Evlerimiz bizim için otel değildi. İlk medreselerimiz, ilk kıblegâhlarımız, hayatı ve Allah’ı öğrendiğimiz ilk ocaklarımızdı oralar. Evlere kapandık demeyelim, evlere döndük diyelim. Böylece, bu zaman dilimi bizim için gerçek bir silkiniş ve diriliş zamanı olsun. Bunu yıllarca mescitlerde gerçekleştiremediysek, işte büyük bir fırsat önümüze geldi; silkiniş ve diriliş noktamız evlerimiz olsun. Evlerimiz de bu sayede köhneleşmişliğinden kurtulsun. Hiç şaka değil, bu ramazan boyunca birçok Müslüman evinde 720 saat zaman geçirecek. 720 saat! Bu zaman dilimi dirilmeye ve yenilenmeye biiznillah yeter. Bu büyük saatlerin dakikalarını bile dilimleyerek hazmetmeye çalıştığımızda Allah’ın rahmetine çok daha yakın oluruz. Bu bir umuttur ama elle tutulur, gözle görülür bir umuttur. Kıyamet günü, ‘ramazan vaktini boşa harcayan mü'min’ olarak dirilmekten korkmak gerekir. Vakit bizim için çok değerli ama ramazan zamanında bir başka değerlidir. 

İKİ ŞİFRE

İKİ ŞİFRE

Ramazan zamanında silkinip dirilmeye niyetli olan her kimse onun iki şifresi vardır. Bu iki şifre çözülmedikçe, otuz günün faturası sadece yorgunluk olabilir, umutlar boşa çıkabilir: İhlas ve sünnete göre iş yapmak. Başarının sırrı bu iki kelimededir; ihlalslı olmak yani ‘sadece ben ve Allah’ diyerek iş yapmak, bir de yapılan işin Peygamber aleyhisselamın yaptığı gibi olması yani bid’at karışmamış, yöreselleştirilmemiş bir ibadet yapmak. 

Günlük Ramazan Planı:

Günlük Ramazan Planı:

- İlk geceye sahur yemeğinden önce iki rekât teheccüd namazı kılarak başlayalım. O iki rekât, muhteşem bir nafile ibadetle Allah’a yürüyüş başlangıcımız olsun. Sahur yemeğini ona göre planlayalım. Ramazan boyunca da o teheccüt yükselişimiz sürsün.

- Sonra sahur yensin. Sahurumuzu ibadet ve sünneti yaşatma niyeti ile yiyelim. Yemiş olmak için yemekle bu iki maksada dayalı yemek arasında ölçülemeyecek kadar büyük fark vardır.

- Yemek sonrasında ağız temizliği önemlidir. Diğer temizliğimiz de tamamlanıp namaz vakti beklenmelidir. Namaz vaktine kadar olan süre tevbe ve istiğfar, aynı zamanda dua için bulunmaz fırsattır. Herkes seccadesinin başında bu zamanı bu hislerle yaşamalıdır. Ev büyükleri ve özellikle de çocuklar için o zaman dilimi fidanın toprakla buluşma zamanı gibi olmalıdır. Dua ve istiğfarla buluşma zamanımız… Yalnız bu zaman diliminde çocukların uyku ağırlığını ve onlar için olağandışı bir işi kavrayamamayı ebveyn dikkate almalıdır.

- Namaz vakti gelince evde cemaatle namaz kılınmalıdır. Namazdan sonra çocuklar istirahate havale edilebilir. Büyükler ise işrak bekleme nöbetine geçmelidirler. İşrak şudur: Takvimde yazan güneş saati üzerinden kırk dakika geçmesini beklemek. Bu zaman diliminde Kur'an okuyarak, zikirler yaparak, istiğfar ederek, tefekkür ederek vakit geçirilir. Sonra iki rekât işrak namazı kılınır ki bunun sevabı, kabul olmuş hac ve umre sevabına benzer. Allahuekber ey hayat, ey uyuyan zerreler, Allahuekber! Bunu otuz kere yapanın ramazan birikimini hayal bile edemeyiz.

- İstiğfar için seyyidülistiğfar okunabilir, estağfirullah denebilir veya yoğun bir şekilde ‘Allahümme inneke afuvvun, tühibbulafve feğfir li’ denebilir. Bu son dua, Ramazan boyunca binlerce kere tekrarlanmalıdır.

- Bundan sonra istirahate geçilebilir. Uykuyu ani bir uykulama ile kısmak sakıncalı olabilir. Yine asgarî, altı saat uyunmalıdır. Yedi de olabilir. Sıkıntısı olanlar için sekiz de olabilir.

- Uygun bir planlama ile günün dört ayrı dilimine Kur'an tilaveti yerleştirilmelidir. Mesela öğle öncesinde, ikindi öncesinde, akşam öncesinde ve teravihi beklerken şeklinde yapılabilir. Bu ramazan zamanında herkes kendi hatmini okumalıdır. Bir hatim de topluca yapılabilir; bir kişi okur, gerisi dinler.

- Öğle ve ikindi namazları da cemaatle kılınmalıdır. Bu iki namazın sonrasında kitap okumaları yapılmalıdır. İhya’dan bir bölüm seçilip okunabilir. Riyaz’dan da seçme hadisler okunabilir.

- Öğle sonrasında kısa bir kestirme ile gecenin yorgunluğu giderilebilir. Bu asla bir saatten fazla olmamalıdır.

- İftar sofrasının hazırlanmasına evdeki herkes katılmalıdır. Mutfak sahibinin talimatlarına göre herkes görevini yapmalı, o hazzı yaşamalıdır. Herkesin hazırladığı sofraya iftardan birkaç dakika önce oturulmalı ve ezanın okunması beklenmelidir. Bu bekleme anı bir nevi mahşerde, Rabbimizin affını bekleyen mü'minlerin heyecanı gibi olmalıdır. Küçük çocuklar varsa özellikle onların günahsız ağızlarından güzel dualar yapılmalıdır. İstiğfar ve dua için belki Arafat vakfesinin benzeri olabileceği tarif edilemez bir beş dakikadır o dakikalar. Oruçların kabulü için, günahlarımızın mağfireti için, hastalıkların ve sıkıntıların gitmesi için yapılacak duanın öyle bir benzeri bulunamaz. Bir dakika kala da evin büyüğü herkesin âmin diyeceği kısa bir dua yapmalıdır. Türkçe veya ailenin dili ne ise onunla da dua yapılır. Âmin ile beraber de mümkünse hurmayla, değilse suyla iftar edilmelidir. Oruç tutmamış olsalar bile çocuklar kesinlikle o sofrada olmalıdırlar. O gün oruç tutamayan kadınlar da kesinlikle sofrada olmalıdırlar. O sofra, tekrarı cennette kurulacak ve öylece aile bireyleri olarak oturulacak bir sofradır. Kıymeti bilinmelidir. Sofranın bu güzel yönü kaçırılmasın diye de yemek meşgalesi erkenden bitirilmelidir. Bir eksik kalmış olsa bile bu dua lezzeti kaçmasın diye o eksik bırakılmalıdır. Bu sofradaki çocuklar, yaşları ilerleyip hayata atıldıklarında o sofrada yerden ayakları kesilip Arş’a doğru yükselir gibi olacaklardır biiznillah.

- İftardan önce yüz kere sübhânellâhi ve bihamdihî şeklinde zikir yapılmalıdır.

- Yemekten hemen sonra vakit geçirilmeden akşam namazı kılınmalıdır. Yatsı vaktine kadar fazla zaman kalmayacağı için bir plan yapmaya gerek yoktur. Çay içilebilir, muhabbet edilebilir, çocuklarla oynanabilir. Akrabalarla telefon görüşmeleri yapılabilir.

- Yemek konusunda doktorların tavsiyelerine muhakkak uyulmalıdır. Onların yemek konusundaki tavsiyeleri, müftülerin fetvaları ayarındadır.

- Teravih vakti gelince de mahalle camisine gider gibi hazırlığımızı yapalım. Güzel kokumuzu sürelim. Melekler görsün ki camilerimiz açık olsaydı biz Rabbimizin mescitlerine koşacaktık. Böylece evlerimiz fiilî mescidimiz olsun. 


- Teravih namazından önce yatsı namazı cemaatle kılınsın. Sonra çocuklar ve dayanamayacaklar için kılabildiğiniz kadar kılın, sonra çekilin ruhsatı verilsin. Gerisi yirmi rekât teravih ve ilaveten vitir kılsın. Sonra da herkes özel gündemine çekilsin. Bu esnada küçükler namaza ısındırılacak derken içlerinde namaz nefreti oluşmamasına karşı çok dikkat edilmelidir. Biz planlama yaparken İblis’in elemanları da yıllar öncesinden bize sokuşturdukları fitnelerle planlarını yapmışlardı, bunu unutmayalım. Bir de hastalığı olanlar, hamilelik gibi durumu olanlar plandan yapabildiklerini yapsınlar, gerisini de niyetleri ile tamamlasınlar.

- Sahur hesapları yapılıp biraz yatılabilir. Gündüz uyuma fırsatlarına göre bu her evde farklı olabilir.

- Ramazan zamanı boyunca: Binlerce kere salavat getirilmiş olmalıdır. Zikirler yapılmalıdır. Binlerce kelime-i tevhid söylenmelidir. 
Ve muhakkak hayatın, bundan sonrasını bu ramazan zamanına göre yaşamaya karar verilmiş olmalıdır. 

BUNLARI SAKIN YAPMA!

BUNLARI SAKIN YAPMA!

Bu ramazan boyunca;

Medyayı yok kabul ederiz.

Gıybeti sileriz.

Sadakasız gün geçirmeyiz.

Tevbesi yapılmamış günah bırakmayız. 

YÜREĞİNDE YAŞAT!

YÜREĞİNDE YAŞAT!

Ramazan zamanı takvimde bittiğinde bizim yüreğimizde yaşamaya devam edecek olur artık. O bizim umut miladımızdır. Bu hayatta son ramazanımız idiyse zaten kazandık her şeyi diye biliriz. Tekrarı nasip olursa yöntemini de çözmüş olduk demektir. Budur ramazan. Budur umut. Böyledir ibadet. Âmîn. Âmîn. Âmîn. 

26 Yorum

  • Neslihan Aydıncı

    Çook teşekkür ederiz hocam.Bizlerde emeğiniz,hakkınız var.Hakkınızı helal edin. Allah razı olsun 🍀

    Cevapla
  • Abdullah yıldırım

    Allah C.c sizlerden razı olsun, ilminizi artırsın. Öyle bi anlatmışsınız ki doping oldu bu yazı bizler için...

    Cevapla
  • Tuba cey

    Allah hayrınızı kabul etsin hocam, uygulamayı bizlere nasip etsin ilmimizi artırsın, amin

    Cevapla
  • Yakup yeniyer

    Allah cc. Razı olsun kiymetli hocam.

    Cevapla
  • Pınar B

    Allah razı olsun Nureddin Hocam.. gözyaşlariyla okudum. . Dilinize boyle guzel tesir veren ve beni sizinle tanıştıran Rabbime hamd ettim. Çoğu zaman Rabbim beni sevmiyor herhalde diyorum. . Ama seviyor sanirim ...

    Cevapla
  • Şafak Yılmaz

    Allah razı olsun hocam😊🌸

    Cevapla
  • H.A.SEVİNÇ

    ALLAH RAZI OLSUN BÖYLE GÜZEL DEĞERLİ BİLGİLERİ BİZE ULAŞTIRIP MÜBAREK AYA ERİŞME HEYACANINII YAŞAMAK VE ÇOK KIYMETLİ ZAMANI DOYA DOYA YAŞAMAK FEYZİNDEN BEREKETİNDEN TESTİMİZİ KASAMIZI DOLDURAN KULLARINDAN EYLESİN RABBÜM İNŞALLAH ŞİMDİDEN RAMAZANI ŞERİFİMİZ MÜBAREK OLSUN İNŞALLAH SELAMUNALYKÜM

    Cevapla
  • H.A.SEVİNÇ

    ALLAH RAZI OLSUN BÖYLE GÜZEL DEĞERLİ BİLGİLERİ BİZE ULAŞTIRIP MÜBAREK AYA ERİŞME HEYACANINII YAŞAMAK VE ÇOK KIYMETLİ ZAMANI DOYA DOYA YAŞAMAK FEYZİNDEN BEREKETİNDEN TESTİMİZİ KASAMIZI DOLDURAN KULLARINDAN EYLESİN RABBÜM İNŞALLAH ŞİMDİDEN RAMAZANI ŞERİFİMİZ MÜBAREK OLSUN İNŞALLAH SELAMUNALYKÜM

    Cevapla
  • zeynep iri

    ALLAH razı olsun hocam ben okudum ailem dinledi çok bilgilendik i

    Cevapla
  • Feyza karakaş

    Hocam Allah razı olsun bilgilendirmeniz için. Birde size bir sorum olcaka. Ben sınava hazırlanan bir öğrenciyim. Sahura kadar ders çalışıp sahurumuzu yaptıktan sonra uyusam bir problem olur mu. Hani kerehat vakti uyunmazya :)

    Cevapla
  • Rabia Karaman

    İnşallah Ramazan ayını bu şekilde geçirebiliriz

    Cevapla
  • Murat Yaman

    Rabbim sizden razı olsun İNŞALLAH. İbadetlerimi ihlas ile yapmak için dua nızı isterim. Selamünaleyküm.

    Cevapla
  • Bahattin dursun

    Gayet güzel Allah razı olsun

    Cevapla
  • UmmuRafii

    Allah hocamız başta olmak üzere sizlerden razı olsun.. 🤲🏻 Rabbim Ramazanı makbul ibadetle geçirmeyi nasib etsin 🤲🏻

    Cevapla
  • Vildan öz

    Güzel bir hem uygulamaya çalışıp hemde tavsiye edeceğim inşaallah

    Cevapla
  • Mehmet Görür

    Allah razı olsun.

    Cevapla
  • Gunel Gadımova

    Allah c.c ebeden razı olsun hocam

    Cevapla
  • Elif Çetin

    Alah Razı olsun Hocam Allah Sizi başımızdan eksik etmesin inşaAllah çok güzel bir grogram Rabbim cümlemize faydalanmayı nasip etsin İnşaAllah sizi hep takip ediyor derslerinizi dinliyorum Sizi Allah için dinim için davam için çok Seviyorum .

    Cevapla
  • Nurgün SAKİN

    ELHAMDÜLİLLAH hocam. ALLAH sizden razı olsun. Bu uyulduğu takdirde ne güzel bir Ramazan programıdır. RABBİM inşaALLAH bizlere bereketinden ve feyzinden faydalanabileceğimiz bir Ramazan yaşamayı nasip eylesin. Bütün bir yılımızı da yine Ramazan ayındaymışız gibi feyzi bol eylesin 🤲🏿🤲🏾🤲🏼

    Cevapla
  • Sevilay sayın

    ❤️❤️

    Cevapla
  • Edanur Özer

    Allah razı olsun hocam. Rabbim hayırlı Ramazanlar nasip etsin tüm Müslüman alemine inşaAllah.

    Cevapla
  • Batuhan Köksal

    Allah razı olsun.

    Cevapla
  • Kamer Demirci

    Allah razı olsun

    Cevapla
  • Fatma Kağıt

    Yapılan çalışmalar için emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Hepimiz için buruk ama veriml

    Cevapla
  • Yeşim

    Heyecanlandım, umutlandım Allah razı olsun

    Cevapla
  • Feyza Yılmaz

    Çok faydalı bir yazı olmuş. Cezâekallahu hayran.

    Cevapla
Yorum Yap