Kardeşlik İbadettir

Nureddin Yıldız Hoca’nın 03.05.2021 tarihli Instagram canlı yayınından notlar alınarak hazırlanmıştır.

İnsanlar ve cinler Allah’a ibadet etsinler diye yaratılmıştır. İbadetin geçerli ve kabul olması için önce mü’min olmak lazım. Bir insan Müslüman’ım ben, Allah’a iman ettim diyorsa bu insanın Allah’a ibadet etmeyi de itirazsız ve yorumsuz olarak kabul etmesi gerekir.

Sınırsız çapta, tam anlamıyla ibadet yapmamız bir nebze zor olabilir. Peygamberimiz en güzel, en ihlaslı, en makbule yakın ibadetleri yaptığı halde tam yaptım diye bir iddiada bulunmadı. Allah’ın azameti, büyüklüğü ve ona ibadet yapma, kulluk yapmadaki haklılığı yanında insan acizdir, tam hakkını veremez ama biz ibadet için varız, ibadetimiz kadar değerliyiz.

İbadet Allah için yapılan kulluktur. Namaz ile sınırlı değildir, ibadet Allah’ın bizde onun rızası için yaptığımızı görmek istediği her şeyin adıdır. Allah’ın namaz sözünü, hac sözünü dinleyip anneye itaat etmekle ilgili sözünü dinlemeyen burada tıkanmış oluyor. Allah’ın emirleri arasında fark görmeyeceksin ki Müslüman olasın. Müslüman, teslim olan demektir. Kur’an’da birinci ayetten son ayete kadar Rabbimiz ne emrettiyse ve Peygamberimiz ne emrettiyse o bizim ibadetimizdir. Bunların içinden bir kısmını beğenip hoş tutup gerisini bırakırsak ve bunu da bilinçli yaparsak bunun adına münafıklık denir.

Kur’an emirlerinin bir tanesi de Müslümanların birbirlerine kardeş olarak bakmalarıdır. Bu kardeşliği yaşatmak zorundadırlar ve bunun bencilliğini yapmak namazın ve zekâtın bencilliğini yapmak gibidir. Allah bizi bir arada, şeytan ise bizi dağınık görmek istiyor. Allah’ın emri şuuruyla kardeşimize yönelmezsek şeytanın peşinde koşmuş oluruz. Allah’ın da rızasını kaybetmiş oluruz. Birbirimizin kardeşi olduğumuz için emr-i bi’l mâ’ruf nehy-i anil münker yapacağız, birbirimizin iyiliğine motor, birbirimizin kötülüğüne fren olacağız. Bu şekilde şeytana karşı kenetlenmiş olacağız.

Peygamberimiz, Allah için birbirimizi sevmemiz ve Allah için kötülere nefret beslememizin imanımızın olgun olduğunu gösterdiğini söylüyor. Kıyamet günü Allah için birbirini sevenler hiçbir gölgenin olmadığı günde Allah’ın arşının gölgesinde gölgelenecekler.

Kardeşliğin ne kadar değerli bir ibadet olduğunu anlıyoruz değil mi?

Kardeşlik kalmamış olabilir, son kalesi sen ol kardeşliğin. Hiç kimse iman kardeşliğine önem vermese de sen ver.

  1. Kardeşliğimizin birinci parolası selamdır. Selamsız başladığında ilişki var, kardeşlik yok demektir

  2. Hediyeleşmek kardeşlik için şart, ilişkimiz kâğıt üzerinde ve lafla değil. Hediye de bunun en güzel göstergesidir.

  3. Yardımlaşmak, para, tebessüm, moral, bedensel yardım, iyi ve kötü gününde yanında olmak, tıkandığı zaman destek olmak, bir tatlı söz ile bu kardeşlik çok değerli olur.

  4. Mü’min, kardeşinin haram olmayan ve harama götürmeyen arzularına destek olmalıdır.

  5. Mü’min, kardeşi mazlum duruma düştüğü zaman yardım etmeli zulme uğradığında ise arkasında durmalıdır.

  6. Bir başka kardeşlik göstergesi ise mü’minlerin beraber yemek yiyen insanlar olmalarıdır. Yemek şovu yapmadan arkadaşlarını eve çağırıp birlikte yemek yemek sünnettir. Yemek şovu, israfı yok.

  7. Mü’min kardeşler ziyaretleşirler, külfet getirmeyen sıkıntı oluşturmayan harama sebep olmayan birbirine reklam olmayan Allah için ziyaretler yaparlar. Her gün değil, bıkmadan ve bıktırıcı bir duruma getirmeden.

  8. Mü’min kardeşler birbirinin sır kasasıdır. Mü’min, mü’min kardeşini ifşa ederse kardeşlik törpülenir ve iman kardeşliği zarar görür.

  9. Mü’min, kardeşinin sevincine samimi bir şekilde sevinen üzüntüsüne de samimi bir şekilde üzülendir.

  10. Mü’min kardeşini bankadan daha güvenli bir kaynak olarak görmeli. Yüzlerce mü’minin içinde bir mü’min kendisini bankadan faizli bir borç almaya mahkûm hissediyorsa o toplumda cumadan cumaya namaz kılınıyor gibi para söz konusu olmadıkça kardeşlik var diye bir ölçü çıkar ortaya Allah muhafaza.

  11. Her Müslüman öbür Müslüman’ın doğal avukatıdır. Gıybeti yapılırken kardeşinin hakkında konuşturmaz. Yanlış yapıyorsa Müslüman kardeşini düzeltir. Mü’minler birbirlerinin manevi polisleridir.

  12. Kardeşliğin gereklerinden birisi de, özür dilemesini bilecek mü’min. Bu özrü sözle oluyorsa sözle, tazminat ödemekle oluyorsa tazminat ödemekle yapacak.

Böylece mü’min olduğumuz kardeşlik damarından meleklere gösterilmiş olacak.

Bir hadis-i şerifi hatırlatıp sözümüzü bitirelim,

“Sizden biriniz kendisi için arzu ettiği şeyi kardeşi için de arzu etmedikçe iman etmiş olamaz.”

İman etmiş olamaz demek imanı olgunluk seviyesine gelemez demektir. Kardeşlik sıradan bir iş değil, cennete de cehenneme de götürür. İmanımıza katkısı ve ibadet değeri vardır kardeşliğin.

0 Yorum

Bu içerik ile ilişkili bir yorum bulunmamaktadır.
Yorum Yap