Nasıl Hadis Okuyalım?
Allah Teâlâ, kullarının eğitiminin bir insan vesilesi ile olması gerektiğine hükmetmiştir. O insan Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemdir. Peygamber Efendimiz, Allah’ın kendisine öğrettiği sünneti ile O’na iman edenleri terbiye etmiştir.
Erkam’ın Evi
Rabbimiz, kullarının imanı öğrenmesi için bir evi kader olarak yazmıştır. Erkam’ın evi, ayetlerin ve hadislerin okunma merkezi, ashabın eğitim karargâhı olmuştur. O genç sahabî, evini İslam’ın kalesi yapmış, dairesini Allah’ın Rasulune ve müminlere açmıştır. Allah ondan razı olsun.
Diz Çöken Nesil
Hiç şüphe yok ki İslam, bugün de Rasulullah’a bağlılığı kadar var olacaktır. Nesillerin eğitimi sünnet ile buluştuğu kadardır. Yaşadığımız ortamların kalitesi, orada hadisler söz sahibi olduğu orandadır. Kadınıyla erkeğiyle bir şahsiyet sahibi olmak istiyorsak bu, Ashab-ı Kiram yetiştiren Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin huzurunda oturmak ile mümkündür.
Hadis Halkalı Eğitim Sistemi
Sanki başımızda bir kuş var da o kaçmasın diye dikkat edercesine, sadece öğrenmek ve amel etmek üzere bir oturuşla, imanı kalbimize yerleştirme hedefiyle ‘bir hadis halkası kurmak’, bu çağın eğitim sisteminde artık yerini almalıdır. Çocuklar, gençler, anneler, babalar, ancak böylece karakter kazanabilirler. Çünkü din, bu metotla öğrenilmiş ve iman, insanda bu sistemle canlı kalmıştır.
İki Not
• Cemaatle namazın bereketi nasıl farklı ise cemaatle öğrenmenin güzelliği de öyledir.
• Hadis halkaları kültür olsun diye değil, ihlas ile mümin olalım diye kurulmalıdır.
Cemaatle Hadis Nasıl Okunur?
1. Öncelikle en az beş kişiden oluşan bir ekip oluşturulmalıdır.
2. Yer ve zaman belirlenmeli ve bu kararda sabit kalınmalıdır. Her değişikliğin, motivasyonu, sürekliliği ve eğitilme kalitesini düşüreceği bilinmelidir.
3. Ders süresi de 40 dakikayı geçmeyecek şekilde tespit edilmelidir.
4. Çok derin ilim gerektirmeyen, halk için derlenmiş, açıklamaları olan hadis kitaplarından biri seçilmelidir. El-Edebü’l-Müfred ya da Riyâzu’s-Sâlihîn kitapları bunun için gayet makuldür.
5. ‘Daha kısa bir kitapla başlayalım ve kendimizi görelim’ diyenler için kırk hadisten oluşan ve kısa, öz açıklamaları ihtiva eden ‘Baldan Tatlı Sözler’ derlemesi iyi bir test olabilir.
6. Hanım efendilere özel ‘Hanımlar İçin İnciler’ hadis derlemesi güzel bir başlangıç olur.
7. Derslerin bir hoca ile yapılması en iyi ve en doğru yöntemdir. Öyle bir imkan yok ise namaz kıldırmaya en ehil kişi kim ise o okur, diğerleri dinler. Herkes eşit ise, sırayla okuma yapılabilir.
8. Kısa hadislerin Arapça metninin okunması bereket olur. Hatta üç beş kelimeden oluşan kısa hadisler ezberlenirse çok güzel olur.
9. Her katılımcının kitabı olmalı ve derse kitabı, kalemi ile gelmelidir.
10. Ders esnasında çayın görüntüsü bile olmamalıdır.
Ders Sonrası için Tavsiyeler
1. Anlaşılmayan yerler not edilmeli, ders bitiminde sorulmalıdır.
2. Ders ile alakası olmayan, konu dışı soru ve paylaşım yapılmamalıdır.
3. Tartışma sebebi olacak her şeyden kaçınılmalıdır.
4. Ders bitince dağılmalı, dersin manevî atmosferi bozulmadan izin istenmelidir.
5. İkram, yemek, çay, hadis dersine arkadaş olmamalıdır. İlla ikram yapılacak ise dersin olmadığı başka bir gün davet yapılabilir.
6. Dersin gidişatına dair ilim ehli ile istişare edilmesi çok faydalı olur.
Hatırlatmalar
1. Süreklilik, başlı başına bir sünnet eğitimidir. Hadis halkasına katılmayı ana işlerimizden biri haline getirmek hedef olmalıdır.
2. Hadis dersine katılmak başlayıp biten bir iş olmamalıdır. Gücümüz yettiğince ömür boyu sürmelidir. Zira sünnet, hayat boyu iman eğitimidir.
3. Derslerden hemen sonuç beklemek gerçekçi değildir. En az bir sene istikrarlı devam eden kendine karakter aşısı vurulduğunu hissetmeye başlar. Çevresindekiler de bu farkı görür Allah’ın izniyle. Bu gelişim süresinin ortalaması ise beş yıldır denebilir.
4. Seneler ilerledikçe iman bağışıklık sisteminin daha güçlü hale geldiği Allah’ın yardımı ile ortaya çıkacaktır inşallah.
0 Yorum